Skimmelsvamp

Skimmelsvamp

Skimmel eller skimmelsvamp er et alvorligt emne, som er skadelig for både mennesker og dyr.

Normalt lever skimmel og den svampesporer helt normalt ude i naturen i organiske materialer og man kan fx finde svampesporer i døde træer og andre steder med fugtigt materiale. Men problemet i den moderne verden er bygninger, hvor skimmelsvampen får nemme betingelser for vækst. Huse og bygninger med fugtproblemer danner grundlag for skimmel og giver skimlen mulighed for at spire og danne mug – og det er her i muggen, at der dannes nye sporer.

Sådan opsporer du skimmel

Skimmel vises sig oftest som grønne, brune, sorte eller hvide pletter og skjolder på både vægge, lofter – men også gulve. Man skal være opmærksom og undersøge grundigt, for skimlen kan nemt gemme sig bag tapetet eller under gulvbrædderne. Vær altid opmærksom på en muggen eller fugtig lugt i dine rum. Dansk Skimmel tilbyder fx både hjemmetest, hvis du har mistanke om skimmel eller blot vil vide dig sikker, men de tager også ud og indsamler materialer til test i eget laboratorium.

Symptomer på skimmel i boligen

Vær yderst opmærksom på irriterede øjne, næse og luftveje. Du kan få løbende næse, døje med hovedpine og træthed og sågar svimmelhed, hvis du er udsat for skimmel i din hverdag. Nogle oplever også koncentrationsbesvær og der er også personer som er ekstra udsatte for svampesporene fra skimmel. Børn og astmatikere eller allergikere vil være mere udsatte end andre og det er enormt vigtigt at have helbredet for øje i ældre bygninger og huse.

Et sund indeklima

Med et sundt indeklima, hvor bygningerne er optimeret til, at der ikke dannes fugt eller på andre måder er nemme levevilkår for skimmelsvampen, kan du sikre dit helbred og andre som har deres daglige gang her.

Sørg for grundig udluftning, men også at holde boligen generelt tør. Der skal helst ikke være temperaturforskelle mellem rummene i huset – og denne skal holdes over 18 grader.

Herudover er det en god ide at bruge emhætten, når du laver mad. At tørre tøj udenfor eller bruge en tørretumbler med kondens.

Har du mistanke om skimmel i dine boliger er det bedste du kan gøre, og gerne så hurtigt som muligt, helt sikkert at kontakte eksperter indenfor området, som kan hjælpe dig med både at undersøge og eventuelt fjerne skimmel fra din bolig.

Comments are closed.