Sådan mindsker du dit klimaaftryk

Sådan mindsker du dit klimaaftryk

Sponsoreret indhold

Året er 2020 – året efter at ordet ”Klimatosse” blev kåret til årets ord. Hvorfor blev det egentlig det? Jo, klimatosse vandt årets ord, ud fra det perspektiv, at det har haft stor indflydelse på danskerne og det danske samfund.

Ord som bæredygtighed, klima og miljø bliver oftere brugt i dag, end for år tilbage. Ikke mindst på grund af den 17-årige svensker, Greta Thunberg. Den unge kvinder med de stærke holdninger til klimaet, har uden tvivl har stor betydning for, at ”klimatosse” blev kåret som årets ord i 2019. Dog med mere tryk for ”klima” end tosse.

Hvad betyder bæredygtighed?

Kært barn har mange navne, men hvad betyder ordet ”bæredygtighed” egentlig? Ordet bliver brugt mere og mere, uden de fleste faktisk ved hvad det helt præcis betyder.

Kort fortalt, er bæredygtighed en betegnelse for vores udnyttelse af jordens ressourcer, på en ansvarlig måde. Det handler om at beskytte den planet vi bor på, men samtidig udnytte de ressourcer, der er blevet stillet til rådighed. Balancegangen mellem de to. er en hårfin grænse. Alligevel er den helt essentiel for, at vi fortsat kan have en bæredygtig udvikling for de næste generationer.

Selvom størstedelen overlader de store beslutninger om klima og bæredygtighed til højere rangerede politikere, findes der stadig en lang række ting, som er samlet til dig her:

 

Hvad kan jeg gøre for klimaet?

Nogle af de elementer der introduceres for dig, vil måske overraske dig. Andre punkter kan du nok genkende, men det er stadig relevant at nævne dem alle sammen.

Det er ingen hemmelighed, at det er mere CO2-neutralt at tage cyklen frem for bilen. Det samme gør sig gældende for flytransport – som er den helt store CO2 ”skurk”. Derfor anbefales det, at du tager offentlig transport eller endnu bedre – din cykel!

Selvom den procentmæssige andel af veganere og vegetarer stiger – så stiger efterspørgslen på kød også. Animalsk produktion udgør en stor del af det samlede CO2 udslip, og derfor anbefales det, at mængden af kød sættes ned. Den forøgede mængde af veganere og vegetarer har haft den positive indflydelse, at der kommer flere inspirerende retter, der ikke indeholder kød.

Genbrug har faktisk større betydning end du måske lige går og tror. Ved at genbruge i forvejen produceret materiale, kan der spares store mængde af CO2 udledning. Genanvendes materialer fire gange, frem for at ende som affald efter første gang, er der meget at spare i forhold til udledning af giftstoffer. Størstedelen af det affald der bortskaffes, sendes nemlig til forbrænding. Affaldsforbrænding udleder store mængder af giftgasser, som direkte påvirker klimaet negativt.

Sidst, men absolut ikke mindst, skal du huske at sige ”nej tak” til reklamer. Det lyder som en bagatel, men hvor mange reklamer får den gængse dansker om ugen? Utallige reklamer, fra utallige virksomheder, der uge efter uge, sender reklamer ud i danskernes postkasser. Prøv at overveje, hvor mange postkasser der er i Danmark? Og gange det antal med 6-8 reklamer om ugen, bestående af mindst 30 sider hver?

Størstedelen af reklamer kan du finde online, og det er nemt at afmelde sine fysiske reklamer. Har du stadig lyst til at sidde søndag formiddag og læse den fysiske reklame, kan du sagtens afmelde de reklamer, der alligevel går den direkte vej fra postkassen til skraldespanden.

Comments are closed.