Hvad betyder Fairtrade?

Hvad betyder Fairtrade?

Sponsoreret indhold

Fairtrade er ikke det mest simple at forklare, ud fra én enkel sætning. Først og fremmest er Fairtrade en international mærkningsordning, der har til formål at støtte en lang række gode formål. En af de største opgaver i organisationen, er at forbedre nuværende forhold for bønder og arbejdere rundt omkring i verden. De arbejder dagligt, på at skaffe bedre arbejdsvilkår og lønforhold hos bønder i Asien og Afrika, samt Syd- og Mellemamerika. Udover at det er en stor opgave i sig selv, så bibeholder Fairtrade organisationen fortsat deres store fokus på miljøet og klimaet.

Meget er sket med Fairtrade de sidste 30 år – men mest af alt, er de gået fra, at de blot ville opnå lighed blandt bønderne rundt omkring i verden. De vil i dag opnå de bedst mulige leve- arbejds- og lønvilkår, som overhovedet muligt.

Kontrol af bønderne og plantagerne

Fairtrade sørger naturligvis for, at der løbende er kontrol af bøndernes og arbejdernes vilkår rundt i verden. Dette gør de med anmeldte- og uanmeldte kontrolbesøg. Det er svært at holde styr på de ca. 1.240 plantager og 1,6 millioner bønder, som er en del af Fairtrade. Derfor har den eksterne virksomhed, FLOCERT overtaget kontrollen af de mange plantager og bønder. FLOCERT er en kontrolvirksomhed, der kontrollerer hver plantage mindst én gang årligt. Uanmeldte besøg til plantagerne varierer, alt efter hvor stort kendskabet er til det enkelte sted.

Simpel frugt kræver hårdt arbejde

Bananer er den mest populære frugt på verdensplan. Flere lande i Afrika, har eksport af bananer som en landets største indtægtskilder. Bananer er altså en vigtig ressource, som ikke kun skaber indtægt.

Forholdene, som bønderne arbejder under, skaber på daglig basis problemer og udfordringer. Bare for at nævne nogle få, er der tale om dårlige lønninger, ingen beskyttelse under flytning af farlige kemikalier og direkte farlige arbejdsrammer. På daglig basis, er bønderne nødsaget til at se forbi de umenneskelige forhold, både for egen overlevelses skyld, men også sit lands.

Hvordan kan jeg hjælpe?

Der er mere du kan gøre, end du først tror. Du kan enten som virksomhed, eller privatperson, støtte op omkring organisationen. Hvis du som virksomhed har med fødevarer at gøre, kan du nemt kontakte Fairtrade og høre om dine muligheder. Hvad enten du forhandler fødevarer, eller blot køber ind til personalets frokost, så kig efter Fairtrade-mærket. Det samme kan du gøre som privatperson. Med mere end 1.500 Fairtrade produkter, kan du sagtens være med til at gøre en forskel. Både for klimaet, men også for alle bønder- og arbejdere, der er en del af Fairtrade organisationen.

Foruden at kigge efter Fairtrade-mærket, kan du med fordel læse mere om hvad du kan gøre for klimaet.

Comments are closed.