Hvilken betydning har tryk og print på miljøet?

Hvilken betydning har tryk og print på miljøet?

Sponsoreret indhold

’Pas på miljøet’. Den frase hører vi igen og igen. Det er et af de emner, som gang på gang finder tilbage til samtalen i nye former. Det er dog også en udfordring, som de fleste har nemt ved at forstå som et problem, men svært ved at gøre noget ved.

Det er et problem, som truer på globalt plan og ’gør din del’ virker ikke altid tilstrækkeligt – især hvis du ikke forstår, hvordan din livsstil både hjemme og på arbejde bidrager til den igangværende og skadelige behandling af miljøet.

Hver eneste dag finder de forskellige brancher og industrier på nye løsninger, som skal hjælper os med at overkomme de miljømæssige udfordringer i produktionen eller andre opgaver.

Der er heldigvis virksomheder, som tager disse løsninger til sig. Lad os tage trykkerierne som eksempel. Her bliver print og tryks påvirkning af miljøet taget alvorligt. Genanvendelse er naturligvis en stor del af arbejdet. Det er ikke bare et billigere alternativ til altid at købe nyt. Det har også stor miljømæssig betydning.

Nu tænker du sikkert: ”Men det er jo ikke mit lille print af et word dokument på en A4, der skaber problemet – er det?”. Lad mig forklare udfordringen med print og miljø lidt nærmere. Lad os tage eksemplet helt ned på jorden. Hjem til dig selv eller til hverdagen på kontoret.

 

Papirproduktion

Papir er en kæmpe ressource, som bliver smidt ud. I 2008, som allerede er mange år siden, udgjorde papir over 12.000 tons af skraldet i Storbritannien. Det var dokumenter smidt i skraldespanden, glemte noter og fejlprint. Kan du begynde at se problemet?

Det papir, som bliver smidt ud, giver behov for nyt papir. For vi laver jo stadig fejlprint og skriver noter. Heldigvis findes der organisationer, som holder styr på papirproduktionen og passer på vores regnskove.

Men mængden af papir er kun én del af udfordringen. Det næste er produktionens forurening. Der bruges en del vand i produktionen af papir. I visse lande kan spildevand fra produktionen desværre stadig finde vej og blande sig med frisk vand.

 

Printerpatroner

Du har sikkert hørt en masse skrækhistorier om giftstoffer i printerblæk, men i virkeligheden kan blæk kun gøre skade, hvis du på en eller anden måde får det indenbords – hvilket er ret svært at gøre ved et uheld. Dog er der kemikalier i printerblæk, som stadig kan gøre skade på miljøet.

Derfor er genanvendelse så vigtig. De negative følger at smide blækpatroner ud kan i længden være katastrofale for miljøet. Tungmetaller i blæk kan føre til jord- og vandforurening, når de efterlades på lossepladsen. Og samtidig er den omkringliggende plastik tusindvis af år om at blive nedbrudt.

 

Så lad os passe på miljøet og tænke over vores printvaner. Du kan jo altid starte med at tage et kig på nogle af de trykkerier, der tilbyder miljøvenlig service. De kan ofte hjælpe med både store og små printopgaver. Se mere her.

I dag findes flere miljøkrav til de danske trykkerier. Produktionsafdelingerne skal have veldimensionerede ventilations- og udsugningsanlæg samt tilknyttede rensningsanlæg vand såvel som farve- og oplæsningsmidler. Herudover kommer kontrollen med bortskaffelse af alle overskudsstoffer, og fokus på genanvendelse af materialer som aluminium og akryl.

Comments are closed.