Er det miljøvenligt at bygge nyt?

Er det miljøvenligt at bygge nyt?

I øjeblikket er klimaet virkelig i fokus. Det var et af hovedpunkterne ved sidste valg, Greta Thunberg er blevet en klima-superstjerne og flere mennesker vælger enten af skære kød væk fra diæten eller skifte dieselhakkeren ud med en el-bil for at hjælpe miljøet.

En af udfordringerne for klimaet er vores brug-og-smid-væk-kultur. Vi har engangsservice, nye tøjkollektioner til hver sæson, samt nye modeller af mobiltelefoner og tablets hvert år. Nyt nyt nyt! Næsten alle produkterne i vores liv bliver skiftet ud med jævne mellemrum, egentlig ikke fordi de er gået i stykker, men fordi de er gået af mode og der er kommet en nyere model vi hellere vil have.

Disse tendenser er der mange mennesker som er begyndt at gå væk fra. Genbrug er blevet mere in, både med hensyn til bl.a. møbler og tøj. Men hvordan med huse? Skulle vi følge de nye tendenser, så ville vi stoppe med at bygge nye huse – Ville det være mere miljøvenligt?

 

Miljøvenligt nybyggeri

Logisk set så koster det mere for miljøet at bruge resourcer på at bygge et nyt hus, i stedet for at flytte ind i et allerede bygget hus. Men hvordan ser det ud på længere sigt? Nyere huse er bedre isoleret end ældre hus og derved bruger man færre ressourcer på at varme huset op. Samtidig findes der i dag flere miljøvenlige materialer end der gjorde for bare 20 år siden. Netop fordi vi har større fokus på miljøet og klimaet. På længere sigt kan det være en fordel at vi bygger mere miljøvenlige huse.

 

Når du skal bygge miljøvenligt

Når du er i processen om at bygge et nyt hus har du mange muligheder for at gøre dit hus mere miljøvenligt. For det første kan du vælge bæredygtige materialer frem for de mere klassiske. For eksempel når du skal have lagt gulv, så vælg et gulv med FSC-mærket, som kommer fra bæredygtige skovbrug med genplantningspligt. Der vil næsten altid være et miljørigtig alternativ til byggematerialer, uanset om vi taler om trægulv, klinker, vandhaner etc.

Derudover kan du vinde meget på at bygge efter solen. Hvis du vælger at placere de store opholdsrum som køkken, alrum og stue imod syd eller syd/vest får du det maksimale ud af solens varme. Samtidig skal soveværelserne ligge imod nord, så de holder sig kølige. Derved sparer du på opvarmning i stue og køkken samt ventilation i soveværelserne.

Udover at udnytte solen til varme kan du også udnytte den til lys. Ved at indsætte ovenlys i dit hus kan du bruge solen som lyskilde hele dagen. Du behøver ikke at tænde for det elektriske før solen begynder at gå ned.

Bæredygtighed i byggebranchen er i fremgang og bæredygtige huse er meget efterspurgte på boligmarkedet. Så hvis det skulle komme til det, så ville du have nemt ved at sælge huset igen.

Går du med tankerne om at bygge et nyt hus, bør du tage kontakt til et byggefirma. De fleste har erfaringer med bæredygtige løsninger og kan hjælpe dig med at bygge dit miljøvenlige drømmehus, læs mere her.

Comments are closed.